Sanangkanlah hatimuMaaflah kawan-kawan sebab blog aku kebelakangan ini menjadi ruangan yang agak bersifap peribadi. Musim-musim PRU ini, blog aku sahajalah (dan Allah, Insya4JJI) tempat aku nak meluahkan apa saja yang terlintas lewat jari-jari aku menekan keyboard.

Musim-musim PRU ini jugalah medannya Allah nak menguji kesabaran (keimanan) kita dengan sehebat-hebat ujianNya. Segala persiapan dan tarbiyyah yang ditimba selama ini akan diuji sepenuhnya.

Musim-musim begini perbanyakkanlah amalan sunat. Gunanya selain dari tujuan khusus yang disunatkan itu, juga sebenarnya ialah untuk menguatkan semangat dan daya juang.
Hebatnya ujian Allah, sehinggakan ada antara kita yang akan terpedaya dengan memberikan alasan bahawa kepenatan dan kesuntukan masa membataskan amalan-amalan sunat yang selama ini mampu dilaksanakan, telah tidak dapat dilaksanakan.

Musim-musim PRU ini, kita mudah marah-marah. Jadi sukalah aku nak anjurkan doa yang pernah dibacakan Nabi Ibrahim A.S ketika dibakar oleh Namrud yang zalim, iaitu:
قلنايناركونىبرداوسلماعلىإبهيم
maksud:
Kami berfirman: "Hai api, jadilah engkau sejuk serta selamat sejahtera kepada Ibrahim! "
(Surah Al-Anbiyaa' Ayat 69)

ada lagi beberapa doa/ayat yang lain, tapi ingat-ingat lupa. Nanti sesiapa yang ada, bolehlah kita share di sini.

0 comments: