malam jumaat sehingga malam sabtu

Hari ini kami (ana dan Ghafil) pergi ke kolam air panas Hulu Langat. Seperti yang dijanjikan ana mengambilnya tepat jam 12.50 di tempat parking motor k10.

';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';'

" Esok kita pi kolam air panah Fil !, kawe amik demo mace biasa. Boring ar..biasa Jumaat ada demo, sok xdop gapo nak buat. Lagumano kita?"

" Ok! mace skale ek sheikh. '' balas Ghafil.

" Pah jange lupo, jersey tu kawe tolak ghegho modal dah tuh.. Pandai-pandai demo lah nak jual lagumano pun. Kawe nak perabih stok jah ni."

" Kalu nge gu-gu kito jual muroh sket ek.."

" Ok la, kawe nak pi amik baju kawe. Duk tengah kering dah tadi. Sudoh doh bokalinyo. Dadih ado lagi Fil? "

" Ade, kat tingkat 4 wing ssane.. tengok ar. Perabih dakpe." Ghafil membals pertanyaan

" Ni duit dadih, nanti bui ke Indra " kata Ghafil sambil mencampakkan bekas dadih kosong yang berisi duit tertulis dan sekeping note bertulis RM72.80.

" Pergh..ok gak bisnes dadih Indra nih.." getus hati kawe

';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';'

Esoknya, pagi-pagi lagi bangun untuk ke Surau Al-Furqan bagi menyempatkan diri bersama-sama jemaah disitu. Subuh pagi Jumaat speacial sikit. Kalau orang yang dah kawin lak, malam Jumaat tu lagi dah jadi sesuatu yang sangat speacial dah.

Opss..lari citer lak kita.

Tak seperti biasa, kawe balik selepas sebaik sahaja mengaminkan doa bersama-sama jemaah. Langsung ke rumah dan menuju ke bilik Suhaizi. Ingat nak berikan borang petisyen bantahan terhadap IFC, semalam dia sorang tak tandatangan.

Balik jer dari K10, tengok dia dah telebing tidur. Tapi sayang, form tu dah tak tahu kawe letak kat mana.

" Ji, demo bui no IC nge nama penuh demi, kawe nak tandatangan petisyen online ke deme."

Suhaizi diam.

';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';'

Pukul 7.30 pagi, Amirudin yang masih lagi dengan baju Melayu dan kain pelikat dah bersedia nak goreng nasi.

Kawe lak nak bersiap ke kelas. Begitulah rutin hari Jumaat, pagi pukul 8 hingga pukul 10 ada kelas Aljabar. Satu-satunya subjek yang masih tak ambil dan sebab mengapa kawe masih tak boleh bergraduat.

Jam dah hampir pukul 7.50 pagi, kawe terus menunggang WND 7065 kawe sebaik sahaja menyarung helmet. Macam baru lagi. Ye lah, baru basuh lepas Subuh tadi.. (Sayang motor sheikh..)

Kawe parking motor depan cyber cafe Magna Orange dan jalan kaki ke DK3 melalui gate berhampiran Fakulti Lam Sekitar.

Kelas baru nak bermula dan tamat pada jam 9.40 pagi. Pelajaran seperti biasa, matematik yang kawe pernah belajar semasa matrik dulu. Lagi satu..FIRST TEST pada hari pertama minggu ke 6. 3 soalan, 1 soalan setiap topik. Soalan dari tutorial 1 hingga tutorial 3. (Score kali ni...nak dapat 3 pointer lagi kali ni..)

Dan semasa dalam kelas tu juga, ana dapat sms dari Suhaizi minta diturunkan petisyen online untuknya.

';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';'

Habis kelas, pegi Magna Jas Cafe (check email, petisyen IFC dan update blog), balik rumah, makan nasi goreng Amir dan tidur sekejap.

Pukul 12.30 bangkit tidur dan mandi. Lepas bersiap terus ambil Ghafil kat K10.

Kami berJumaat di Masjid Cheras. Tajuk khutbah ialah mengenai Syirik dan bahananya.

Antara isi kandungannya ialah, syirik terbagi 2. Pertama ialah menyamakan Allah dengan sesuatu atau menayamakan sesuatu dengan Allah. Kedua, kurang yakin dan berasa ada pergantungan lain yang boleh memberi manfaat atau mudarat.

Lepas tu, kami singgah sekejap dekat gerai jual tau fu fah. Kami beli tau fu fah 1 (last one) dan air sebungkus.

Jam 2.30 petang kami terus memecut ke tempa yang dituju dari tadi.


';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';'

Semasa di olam air panas tak banyak kami boleh lakukan. Hari panas dan nak mandi air panas. Kami mandi-manda dan masak telur rebus menggunakan air panas da kolam tersebut.

Kami ditemani oleh senuah keluarga yang datang dari Kajang. Dari perbualan kawe dapati 'abang' ni kerja sebagai pemantau di Kementerian (official SB ni..jangan main-main).Dulunya dia seorang askar. Kesemua dari ayahnya, adik-beradiknya dan anak buahnya masuk tentera. Anak perempuannya yang berumur 11 tahun pun begitu berminat nak masuk tentera. Katanya dia nak hantar masuk maktab tentera.

Perbualan kami berlanjutan, tambah bila kawe menceritakan bahawa ayah kawe pun army juga. Kebetulan pula sam unit dengan adik dia. Tapi adik dia kedua kanan dari panglima. Pangkat Dato' Bintara lagi..


';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';';'

Ghafil masih mandi dan kawe dah bersiap nak balik. Pukul 4.10 kaami balik, tapi sebelum tu singgah sekejap di warung berdekatan pekena air nak sejukkan tekak. Pukul 4.30 kami balik, nak sampai rumah pukul 5 dan puklu 5.30 ada kelas intensif bahasa arab 1 di Pusat Islam.

Pukul 4.55 sampai rumah. Pukul 5.05 solat asar ngan Ghafil. Pukul 5.30 pergi kedai nak amik stok baru (cancel pi kelas bahasa arab). Pukul 5.40 check email kat Magna Orange. Pukul 6.00 balik dan tidur sekejap.

Lepas maghrib pergi Magna Jas Cafe pula dan sampai sekarang kawe masih terus depan pc dan kawe akhiri dengan Wau Sin Sabdu atas Was, Sin atas Sa, Lam Alif ats La, Mim depan Mu... WASSALAMU..

1 comments:

poison_ivy said...

Assalamualaikum...
Waa..byk betul aktiviti anta ek...
tapi laagi mantap kalo anta isi masa dengan dekati mad'u2 kat kolej yg sebenarnye memerlukan dai'e seperti anta.n...actually byk mase anta bleh diisikan dgn mengaji kitab, join program2 yg jemaah anjurkan yg kite sedia maklum setiap mlm jumaat mesti ade pengisian yg akn diadakan. walaupun anta rase mgkn dh terisi dgn info yg sama, tp anta bleh bg pndgn,cdgn n pengalmn mase program trsbt kpd shbt2 n sahibah2 yg baru berkecimpung dgn jemaah.pd hari itu jg anta bleh wat usrah dgn mad'u2 di kolej,usrah kan mata rantai jemaah...skrg kite dh x kuat jika kite dok bergoyang kaki saje bl kite nk menang.bila tgk condition kite skrg ni...sbnrnye byk benda lagi yg perlu kita lakukan utk memastikan kemenangan Islam...akhir kate dr ana afwan byk2 n sama2 la kita berjuang dlm memastikan kemenangan Islam...4JJ1 hu akbar!!!